Luisteren naar Anneke Nijhoff is fascinerend

Haar manier van verhalen vertellen zet onuitwisbare en klare beelden op je netvlies. Beelden die je niet meer loslaten. Over mensen die verloren raken in systemen en instituties.

Al sinds 2012 vraagt Anneke Nijhoff me met enige regelmaat haar vaak uitbundige en kleurrijke woordenvloed te vertalen naar een handzaam en goed leesbare tekst. Dit keer kwam die woordenvloed op gang tijdens het afscheidsinterview dat partner Henk Vonk met haar had. Ik was ‘stille’ getuige van het gesprek en vlocht hun beider verhalen in elkaar. Ik ben intens blij met het resultaat, vooral omdat het me gelukt is om de mooie mens Anneke Nijhoff recht te doen. Dat vindt mijn opdrachtgever Henk Vonk ook. Hij reageerde met één, voor mij alleszeggend woord: “Prachtig!”

Het verhaal begint zo:

“Ik gun HevoFame dat ze strijdvaardig blijft in het belang van de autonomie van kwetsbare mensen”

Al vanaf hun eerste gesprek hebben ze een bepaalde klik, een chemie die FAME, inmiddels HevoFame, de afgelopen vijftien jaar vleugels heeft gegeven. Anneke Nijhoff en Henk Vonk delen een bevlogenheid voor een gewone manier van wonen voor kwetsbare mensen met een ondersteuningsvraag. Een manier van wonen die hun autonomie intact laat. Niet in instituties maar in een eigen woning in een veilige en gezellige buurt waar je anderen mensen kunt ontmoeten en ondersteuning vindt. Gewoon wonen dus, een leven lang. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het nog steeds niet, blijkt wel weer uit dit gesprek. Een positief verhaal met een weemoedige ondertoon. Anneke Nijhoff gaat met ingang van het nieuwe jaar namelijk met pensioen.”

Het is fascinerend om naar Anneke Nijhoff te luisteren. Haar manier van verhalen vertellen zet onuitwisbare en klare beelden op je netvlies. Beelden die je niet meer loslaten. Die verhalen gaan over mensen die ze ‘onderweg’ in haar kleurrijke carrière tegenkwam. Mensen die verloren raakten in systemen en instituties. Maar ook verhalen van mensen die opleven als ze in een beschermd wonen concept opnieuw een thuis vinden. Hun zonen en dochters die blij aangeven weer het gevoel te hebben dat ze bij hun ouder(s) op bezoek komen. Behalve haar verhalen blijven ook haar vragen je bij. Ze ging al met veel bestuurders, managers en zorgmedewerkers het gesprek en de confrontatie aan. Haar vragen dienen hetzelfde doel als de verhalen, namelijk duidelijk maken wat er voor mensen op het spel staat: hun autonomie en welzijn als mens tussen de mensen. Dus de centrale vraag voor ieder nieuw te bouwen woonconcept is steeds dezelfde: Zou jij hier zelf willen wonen of zie jij je ouders hier gelukkig wonen? “Is het antwoord nee, dan moet er een alarmbel gaan rinkelen”, zegt Anneke. “Is het antwoord nee, doe het een ander dan ook niet aan! We meten nog steeds met twee maten. Het wordt tijd dat we daarmee stoppen.”

Het complete verhaal vind je in het HevoFame Magazine van eind 2022 – pagina 20 en verder.

Bekijk origineel