De vraag om een boek te redigeren of (helpen) schrijven komt steeds vaker op mijn pad. Boekredactie is een proces van co-creatie. Ik geniet daar intens van.
Een boek maken is een bijzonder proces, waarvan de inhoud schrijven en redigeren maar één stap is. Daar gaat altijd een aantal keuzes aan vooraf. Wie wil je bereiken met jouw verhaal, jouw kennis? Hoe bouw je het geheel op zodat lezers moeiteloos hun weg vinden door de inhoud? Welke inhoud blijft overeind en wat valt af? Belangrijke vragen waar ik als (mee)schrijver en redacteur een antwoord op help vinden.
Een voorbeeld
Michiel van Vliet stuurde me in de zomer van 2023 de eerste versie van zijn nieuwe boek over Persoonlijk Leiderschap voor zorgprofessionals. Hij had er zeker al een jaar aan gewerkt. Die eerste versie was een verzameling thema’s, inzichten, vragen, opdrachten en inspirerende verhalen die hun nut in zijn trainingspraktijk al hadden bewezen. Geschreven ‘op zijn Michiel’s’, zoals we dat samen inmiddels noemen, wat betekent dat hij soms heel veel woorden gebruikt om zaken te beschrijven. Al lezend, redigerend en schrijvend, werd me steeds duidelijker in welke opbouw de waardevolle inhoud het best tot zijn recht zou komen.
Er kwam orde in de ‘chaos’. Ook Michiel zag door de bomen zijn zelf aangeplante bos steeds beter. Dat inspireerde hem om nog verschillende onderwerpen aan het boek toe te voegen. De puzzel werd gaandeweg completer en leesbaarder. Hoe compleet en leesbaar de eerste versie al was, merkten we aan de positieve reacties van onze meelezers. Met dank aan hun waardevolle aanwijzingen konden we samen de puntjes op de i zetten. We presenteerden de definitieve versie tijdens een feestelijk boekpresentatie op 15 mei 2024.
Wegwijzer in Persoonlijk Leiderschap voor zorgprofessionals – kiezen voor jezelf of kiezen op elkaar! is Michiel van Vliet’s zevende boek. Ideeën voor het volgende krijgen alweer vorm in zijn creatieve brein. Ik wacht het rustig af.