« Diep in de ziel bewaard»

Gepubliceerd op 30-07-2024

"We zijn hier met een reden”, zegt Wilma van Grinsven. Die reden is diep in de ziel bewaard. Haar rouwgeschiedenis is indrukwekkend. 

Wilma van Grinsven, buurtcoach Helmond-Noord en rouw- en verliesbegeleider bij de LEVgroep, liet in 2014 een belangrijk levensmotto op haar onderarm tatoeëren. Alta mente repostum (‘diep in de ziel bewaard’) staat er al sinds 2014. “Alles wat ik in mijn leven heb meegemaakt, heeft me gemaakt tot wie ik ben en neem ik mee. We zijn hier met een reden, namelijk om iets te leren. En deze heb ik kort geleden nog laten zetten”, zegt Wilma terwijl ze me haar rechterpols laat zien. Amor fati staat er, ‘liefde voor het lot’. “Dit betekent voor mij dat je altijd iets kunt doen met wat je overkomt. Dat je achteraf kunt zeggen: ik heb dit niet gewild, maar het heeft me wel wat gebracht.” Wilma is sinds kort officieel rouw- en verliesbegeleider. Vanuit de LEVgroep is ze ook buurtcoach in Helmond-Noord en ze begeleidt al tien jaar mensen die worstelen met het leven, sterven en rouwverhaal is het tweede.

Wilma’s verhaal is het tweede in de serie over palliatieve zorg. Mensen interviewen en verhalen maken is mijn manier om me voor te bereiden op mijn bijdrage aan de palliatieve zorg als Stervensgoed levenseinde doula. In december 2024 studeer ik af.

Lees Wilma’s hele verhaal op aldivanlierop.nl

Wilma-van-Grinsven-onderarm-1722341674.jpg