« Waarom ik zo van Helmond houd

Gepubliceerd op 12-09-2019

Woensdagavond 11 september was ik te gast bij de aftrap van een bijzonder project: Waskracht. De popzaal van de Cacaofabriek in Helmond had veel weg van een wasserij, met een kleine tien wasmachines verspreid over het podium en waslijnen vol wapperend wit goed. Het leek er zelfs fris te ruiken.

Zoals de wasvrouw

We gaan wat meemaken in 2020, want dan wordt het resultaat van Waskracht zichtbaar voor het grote publiek. De beschrijving op de website is duidelijk: ‘Zoals de wasvrouw vroeger rond ging om de was op te halen, zo trekt volgend jaar het theaterproject Waskracht door de Helmondse wijken. Straattheater afgestemd op de specifieke kenmerken van iedere wijk, om mensen samen te brengen.’ Behalve  twaalf voorstellingen improvisatietheater in de wijken, met en voor buurtbewoners, wil Waskracht ook het wereldrecord ‘langste waslijn' verbreken. Ik zie het al helemaal voor me; ruim 42 kilometer (Rondje Helmond) waslijn door de hele stad met 80.000 kledingstukken. Ik kijk ook uit naar de fototentoonstelling van wassende Helmonders die stadskunstenaar Thané Klein gaat maken.


Omarmen

Behalve dat ik helemaal vrolijk word van de inhoud van het project, heb ik vooral bewondering voor de manier waarop, puur vanuit een eerste idee, een heel team aan mensen opstaat dat zijn schouders eronder zet. Gewoon omdat ze worden gevraagd en het idee durven omarmen. Daarom houd ik zo van Helmond. Niet lullen maar poetsen, of wassen in dit geval.


Voorwas

Het begon met een open vraag van wethouder Cathalijne Dortmans aan theatermakers Wim Peters en Anneke Schröder. Ze zag hun voorstelling Xperiment. “Als jullie met theater leerlingen van alle scholen met elkaar kunnen verbinden, kunnen jullie dat dan ook met bewoners uit alle wijken?” Ja, dachten ze na een brainstorm in de tuin, dat kunnen wij wel. Ze maakten een wensenlijstje met tien mensen die konden helpen en zij zeiden allemaal JA! Zo werd Robert van den Broek artistiek leider, zet Leon van der Zanden zijn ervaring als theatermaker in en zijn Piet en Michel Heerkens van de oerHelmondse wasserij Lavans de ‘founding fathers’ van Waskracht. Voor de organisatorische en praktische ondersteuning steken Greetje van Beers, Cissy van Hoof en Bart Cox hun professionele handen uit de mouwen. Hoe gaaf is dat!

Hoofdwas

Met de aftrap in de Cacaofabriek is de voorwas gedaan. Het is tijd voor de hoofdwas. De machine staat open, want de trommel moet verder gevuld met spelers, sponsors en heel veel vrijwilligers om alle mooie plannen waar te maken. De wasvrouw wist het al. Hoe meer stuks je tegen elkaar kletst, hoe schoner de was, want goed moet schuren. Ben jij die waskrachtverdubbelaar die zijn/haar steentje wil bijdragen? Meld je bij Waskracht Helmond.

Fijn-dat-je-er-Waskracht-1568278694.JPG